Достапна во Македонија

Васектомија

Што е?  Траен метод на контрацепција кај мажите при што се пресекуваат семеноводите Како делува?Спречува спермата да стигне во ејакулатот, поради што не е можно да дојде до бременост Како се изведува?Хируршки и лапараскопски, обично трае 15-20 минути ЕфикасностНад 99 % Каде може да се направи?Во некои приватни болници Колку чини?60.000 – 110.000 денари, со …

Васектомија Read More »

Женска стерилизација

Што е?  Траен метод на контрацепција кај жените со кој се подврзуваат или пресекуваат јајцеводите Како делува?Механички се спречува движење на јајце-клетката низ јајцеводите, па не може да биде оплодена Како се изведува? Хируршки, обично трае 20 минути ЕфикасностНад 99 % Каде може да се направи?На државно, не може да се добие по барање туку …

Женска стерилизација Read More »

Итна контрацепција

Што е? Една таблета што се пие по незаштитен сексуален однос, за да се спречи бременост. Уште е позната и како „пилула за денот потоа“. Како делува?Го блокира ослободувањето на јајце-клетката (овулацијата) Како се користи?Треба да се испие најдоцна до 72 часа по незаштитениот сексуален однос, но е поефикасна доколку се земе порано. Ефикасност95 % ефикасност …

Итна контрацепција Read More »

Спирала

Што е?  Мала пластична направа во форма на буквата Т. Може да биде обложена со бакар или сребро или да содржи хормон. Позната е уште и како интраутерина влошка. Како делува?Механички ја спречува јајце-клетката да стигне до шуплината на матката. Плус, бакарот ги оштетува сперматозоидите и јајце-клетката, па не може да дојде до оплодување на …

Спирала Read More »

Орална контрацепција

Што е?Контрацептивни таблети кои содржат вештачка форма на женските хормони (естроген и прогестерон) Како делува?Спречува да се ослободи јајце-клетката (овулација) Како се користи?Таблетите се земаат еднаш дневно во исто време, во рок од 21 ден. Потоа се прави прави пауза од 7 дена. Во текот на таа седмица може да се појави крвавење налик на …

Орална контрацепција Read More »

Машки кондом

Што е?  Растеглива обвивка направена од многу тенок латекс (гума), соодветна на големината на пенисот Како делува?Механички ги спречува сперматозоидите да стигнат до јајце-клетката и да ја оплодат Како се користи? Се поставува врз пенисот во ерекција, пред почетокот на сексуалниот однос, еве вака Ефикасност98 % ефикасен кога се користи правилно и при секој сексуален …

Машки кондом Read More »

Scroll to Top