Модерна контрацепција

Дијафрагма

Што е?   Заоблена покривна мембрана направена од тенок мек силикон   Како делува?  Го покрива грлото на матката, поради што сперматозоидите не може да стигнат до јајце-клетката и да ја оплодат  Како се користи? Се става во вагината пред сексуалниот однос, може и неколку часа порано. По односот, задолжително се остава во вагината најмалку 6 часа, а …

Дијафрагма Read More »

Цервикална капа

Што е?   Заоблена покривна мембрана, помала од дијафрагмата, направена од мек силикон    Како делува?  Го покрива грлото на матката, поради што сперматозоидите не може да стигнат до јајце-клетката и да ја оплодат  Како се користи? Се става во вагината пред сексуалниот однос, може да се постави и неколку часа порано. По односот, задолжително се остава во …

Цервикална капа Read More »

Вагинален прстен 

Што е? Мал мек пластичен прстен што се става во вагината Како делува?Со постепено ослободување на естроген и протестерон, спречува да дојде до бременост така што го спречува ослободувањето на јајце-клетката и ја згуснува цервикалната слуз што го отежнува движењето на сперматозоидите Како се користи?Се става во вагината во кој било ден од менструалниот циклус, се …

Вагинален прстен  Read More »

Контрацептивна инјекција

Што е?Инјекција што содржи вештачка форма на еден или повеќе хормони; најшироко користени се тие што содржат гестаген, а поретко се користат комбинираните инјекции (естроген и гестаген) Како делува?Спречува да дојде до ослободување на јајце-клетката (овулација) Како се користи?Се прима во мускулот на задникот, под кожата или во надлактицата, еднаш на секои 12 недели ЕфикасностНад …

Контрацептивна инјекција Read More »

Контрацептивен фластер

Што е? Мал фластер што ослободува хормони во телото преку кожата  Како делува?  Со ослободување на хормоните естроген и прогестерон, спречува да дојде до ослободување на јајце-клетката (овулација) и ја згуснува цервикалната слуз, што го отежнува движењето на сперматозоидите Како се користи? Се става директно на чиста и сува кожа, без многу влакна. Еден фластер трае една …

Контрацептивен фластер Read More »

Имплант

Што е? Мала капсула или стапче што се поставува во надлактицата, под кожата Како делува?Континуирано ослободува мали концентрации на хормонот прогестерон којшто ја згуснува цервикалната слуз и го спречува ослободувањето на јајце-клетката, па не може да дојде до нејзино оплодување Како се користи?Го поставува лекар или друг здравствен работник ЕфикасностНад 99 % Каде може да се …

Имплант Read More »

Женски кондом

Што е? Растеглива обвивка направена од мек и многу тенок вештачки латекс (гума); уште е познат и како фемидом Како делува?Механички ги спречува сперматозоидите да стигнат до јајце-клетката и да ја оплодат Како се користи?Се поставува внатре во вагината, пред почетокот на сексуалниот однос Ефикасност95 % ефикасен кога се користи правилно и при секој сексуален однос …

Женски кондом Read More »

Васектомија

Што е?  Траен метод на контрацепција кај мажите при што се пресекуваат семеноводите Како делува?Спречува спермата да стигне во ејакулатот, поради што не е можно да дојде до бременост Како се изведува?Хируршки и лапараскопски, обично трае 15-20 минути ЕфикасностНад 99 % Каде може да се направи?Во некои приватни болници Колку чини?60.000 – 110.000 денари, со …

Васектомија Read More »

Женска стерилизација

Што е?  Траен метод на контрацепција кај жените со кој се подврзуваат или пресекуваат јајцеводите Како делува?Механички се спречува движење на јајце-клетката низ јајцеводите, па не може да биде оплодена Како се изведува? Хируршки, обично трае 20 минути ЕфикасностНад 99 % Каде може да се направи?На државно, не може да се добие по барање туку …

Женска стерилизација Read More »

Итна контрацепција

Што е? Една таблета што се пие по незаштитен сексуален однос, за да се спречи бременост. Уште е позната и како „пилула за денот потоа“. Како делува?Го блокира ослободувањето на јајце-клетката (овулацијата) Како се користи?Треба да се испие најдоцна до 72 часа по незаштитениот сексуален однос, но е поефикасна доколку се земе порано. Ефикасност95 % ефикасност …

Итна контрацепција Read More »

Scroll to Top