Најчести прашања

Што во случајна непланиранабременост?

Доколку тестот за бременост е позитивен, тогаш најверојатно си бремена. Се разбира, треба да појдеш и кај твојот матичен гинеколог за да ја потврди бременоста.  Кога бременоста е непланирана, може да ти надојдат најразлични чувства и емоции. Може да почувствуваш среќа што си забременила, ама тоа може и да те шокира. Може да почувствуваш загриженост …

Што во случајна непланиранабременост? Read More »

Колку чини модерната контрацепција кај нас?

Кај нас се достапни оралната контрацепција (контрацептивни таблети), итната контрацепција, спиралата и машкиот кондом. Може да се набават во аптеките, а кондомот е достапен и пошироко (маркети, бензински пумпи итн.).  Цената на машкиот кондом се движи околу 110 денари (пакување со 3 кондоми), оралната контрацепција чини меѓу 450 и 850 денари, а итната контрацепција меѓу …

Колку чини модерната контрацепција кај нас? Read More »

Каде можам да купам модерна контрацепција?

Од сите модерни контрацептиви, кај нас се достапни само четири: оралната контрацепција (контрацептивни таблети), итната контрацепција, спиралата и машкиот кондом. Може да ги купиш во аптека, а кондомот е достапен и пошироко (маркети, бензински пумпи итн.). Со исклучок на кондомот и итната контрацепција, за сите други контрацептиви ти треба рецепт од гинеколог или општ/семеен лекар. …

Каде можам да купам модерна контрацепција? Read More »

Како да знам кој контрацептив најмногу ми одговара?

Кога е во прашање твоето сексуално и репродуктивно здравје, најдобар пријател ти е матичниот гинеколог или дерматовенеролог! Може да се советуваш и со твојот матичен или семеен лекар и заедно да процените кое контрацептивно средство е најсоодветно за тебе. Ако немаш матичен гинеколог или дерматовенеролог, може да се обратиш и во младинските центри „Сакам да …

Како да знам кој контрацептив најмногу ми одговара? Read More »

Scroll to Top