Search
Kontracepsioni i disponueshëm

Çfarë është?
Pilula kontraceptive që përmbajnë një formë artificiale të hormoneve femërore (estrogjen dhe progesteron)

Si funksionon?
Parandalon lëshimin e qelizës vezë (ovulacionin)

Si përdoret?
Tabletat merren një herë në ditë në të njëjtën kohë, brenda 21 ditëve. Pastaj bëhet një pushim prej 7 ditësh. Gjatë asaj jave, mund të ketë gjakderdhje të ngjashme me menstruacionet. Pas këtyre 7 ditëve, vazhdoni të merrni tabletat në të njëjtën mënyrë edhe nëse ka ende gjakderdhje.

Efikasiteti
Mbi 99% efektiv kur merret rregullisht dhe në mënyrë korrekte
92% në përdorim tipik

Sa kushton?
Nga 450 deri më 850 denarë
*Nuk mbulohet nga sigurimi shëndetësor

Ku mund të merret?
Në barnatore vetëm me recetë të mjekut;
Është në dispozicion pa pagesë për grupet e qytetarëve të përjashtuar nga shoqëria në Qendrat rinore “Dua të di” në Shkup, pas ekzaminimit paraprak te gjinekologu i tyre.

Info plus
Redukton rrezikun e kancerit të mitrës dhe vezoreve

Dëshiron të dish më shumë? Vazhdo të lexosh.
Nëse keni çfarëdo qoftë pyetje, na shkruani këtu.

Shkurtimisht

 • Efikasitet 99%
 • Kushton nga 450 deri më 850 denarë
 • Në dispozicion në Maqedoni
 • Kërkohet një recetë
 • Na mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë avantazhet e kontracepsionit oral?
 • Rregullon ciklin menstrual (menstruacione të rregullta çdo 28 ditë);
 • Gjakderdhja menstruale zakonisht bëhet më e shkurtër dhe më e vogël, dhe ngërçet më të dobëta;
 • Ai lehtëson problemin e akneve;
 • Mbron nga kanceri endometrial dhe ovarian dhe disa lloje të kancerit të mitrës;
 • Gjithashtu mbron nga inflamacioni në vende të ndryshme në sistemin riprodhues të femrës;
 • Redukton rrezikun e kisteve funksionale ovariane;
 • Lejon spontanitet gjatë aktit seksual;
 • Lehtë ndërpritet nëse dëshiron të mbetesh shtatzënë.
A ka efekte anësore?

Kontracepsioni oral mund të ketë efekte të lehta anësore, të zakonshme vetëm në muajt e parë të përdorimit.
Ja se si mund t’i zbusni ato:

 • Marramendje dhe vjellje: Merrni tabletat natën para se të shkoni në shtrat ose pas ngrënies;
 • Gjakderdhje midis cikleve: Merrni tabletat në të njëjtën kohë çdo ditë;
 • Dhimbje koke: Provoni t’i merrni tabletat gjatë natës;
 • Ndjeshmëri e gjoksit, ndryshime të humorit, lodhje ose dhimbje shpine: Hani më shumë fruta, perime dhe ushqime të pasura me omega-3 (peshk, fara liri dhe arra) dhe bëni gjumë të mjaftueshëm.

Nëse nuk ka ndryshim, bisedoni me gjinekologun tuaj për një lloj tjetër kontracepsioni oral ose metoda të tjera të mundshme kontracepsioni.
Përndryshe, rreziku i efekteve anësore serioze është shumë i vogël.

Kam harruar të marr pilulën time, çfarë duhet të bëj?

Për të qenë efektive (d.m.th., për të mbrojtur nga një shtatzëni e paplanifikuar), pilulat kontraceptive duhet të merren në të njëjtën kohë çdo ditë, brenda 21 ditëve. Pas kësaj periudhe bëhet një pushim prej 7 ditësh. Nëse nuk i merrni rregullisht ose në të njëjtën kohë, ekziston rreziku për të mbetur shtatzënë. I njëjti rrezik ekziston nëse keni të vjella ose diarre.

Nëse keni harruar të merrni një pilulë ose keni filluar t’i merrni ato një ditë me vonesë pas pushimit 7-ditor, atëherë ju jeni ende të mbrojtur nga shtatzënia e paplanifikuar. Në këtë rast, merrni tabletën që keni harruar, edhe nëse duhet të merrni dy tableta në të njëjtën ditë. Pas kësaj, vazhdoni të merrni tabletat si më parë, një në ditë. Bëni një pushim prej 7 ditësh si zakonisht.

Nëse keni harruar të merrni dy ose më shumë tableta, është mirë të konsultoheni me gjinekologun tuaj. Nëse bëhet fjalë për 8 ose më shumë pilula të humbura, atëherë nuk jeni të mbrojtur nga një shtatzëni e paplanifikuar. Nëse keni pasur seks të pambrojtur gjatë atyre ditëve, bëni një test shtatzënie ose merrni kontracepsionin urgjent. Dhe sigurohuni që të telefononi gjinekologun tuaj për një konsultë.

Si të më kujtohet më lehtë marrja e pilulës çdo ditë?

Për të mos harruar marrjen e rregullt të pilulave, mund ta kombinoni marrjen e kontraceptivit oral me një rutinë tjetër të rregullt, si p.sh. larja e dhëmbëve ose bërja e dushit. Ose vendosni një alarm në telefonin tuaj celular ose një kujtesë në pasqyrë.

Mbani një tabletë me vete për çdo rast (p.sh. nëse nuk ktheheni në shtëpi) dhe mbani një recetë për çdo rast, derisa jeni në rrugë ose në pushime.

A ka mundësi që të mbetem shtatzënë duke marrë kontraceptivë oralë?

Ashtu si me çdo kontraceptiv tjetër, efektiviteti do të varet nëse përdoret në mënyrë të drejtë dhe rregullisht. Nëse përdoret siç duhet, kontracepsioni oral ka një efektivitet mbi 99%, që do të thotë se për çdo 100 gra, më pak se 1 grua do të mbetej shtatzënë në vit. Por, në shumicën e rasteve, pilulat nuk merren rregullisht, kështu që shanset për të mbetur shtatzënë variojnë deri në 8%.

Nëse mendoni se mund të jeni shtatzënë pasi keni filluar të merrni pilula, bëni një test shtatzënie 3 javë pas seksit tuaj të fundit të pambrojtur.

A është e detyrueshme konsulta e mjekut?

Po. Sidomos nëse keni lindur kohët e fundit, keni pasur një abort, keni një periudhë më të shkurtër ose keni një gjendje të caktuar shëndetësore.
Gjinekologu amë ose mjeku i familjes do t’ju japë një recetë dhe do t’ju tregojë nëse ka nevojë për ndonjë analizë përpara se të filloni ta përdorni.

A duhet të bëj një pushim nga kontracepsioni oral herë pas here?

Jo, nuk ka nevojë. Deri më tani, nuk është vërtetuar që pushimi të ketë një efekt pozitiv në shëndet apo fertilitet.

A ka efekt tek aknet?

Po. Kontraceptivët oralë përmbajnë estrogjen dhe progesteron, hormone që reduktojnë hormonet androgjenike në trup, duke rezultuar në më pak sebum, lëkurë të yndyrshme dhe akne.

A mund të marr kontraceptivë oralë kur të kem periodat?

Ju mund të filloni të merrni kontraceptivë oralë në çdo ditë të ciklit tuaj menstrual. Nëse filloni brenda pesë ditëve të para të menstruacioneve, atëherë jeni të mbrojtur nga shtatzënia që në fillim. Por nëse filloni ta merrni pas ditës së 5-të të ciklit, atëherë duhet ta merrni për të paktën 7 ditë që të fillojë të funksionojë. Epo, nëse keni marrëdhënie seksuale gjatë asaj periudhe, përdorni kontracepsion shtesë (p.sh. prezervativ mashkullor).

A do të shtoj peshë nëse përdor kontracepsion oral?

Нема докази дека ќе се здебелиш ако земаш орална контрацепција, ниту дека ќе ти пораснат повеќе влакна.

A do të marr kancer gjiri nëse përdor kontracepsion oral?

Marrja e kontraceptivëve oralë mund të rrisë pak rrezikun e kancerit të gjirit. Por duhet pasur parasysh se, për shembull, mbipesha kontribuon shumë më tepër në shfaqjen e saj sesa kontracepsioni oral.

Nga ana tjetër, kontracepsioni oral zvogëlon rrezikun e kancerit të vezoreve dhe mitrës. Në përgjithësi, ka shumë më tepër efekte pozitive sesa negative. Prandaj, është mirë që të keni një diskutim të hapur me gjinekologun tuaj amë për të vlerësuar nëse ky lloj kontracepsioni do të ishte i përshtatshëm për ju.

A mund të përdor kontracepsionin oral nëse pi duhan?

Kjo varet nga sa vjeç jeni dhe nëse keni ndonjë problem shëndetësor.
Për shembull, kontracepsioni oral nuk duhet të përdoret nga ata:

 • Të cilët janë shtatzënë;
 • Që pinë duhan ose e kanë lënë duhanin më pak se një vit më parë dhe janë më të vjetër se 35 vjeç;
 • Të cilët janë mbipeshë;
 • Që marrin ilaçe të caktuara;
 • Që kanë presion të lartë të gjakut (për shkak të rrezikut të mpiksjes së gjakut në enët e gjakut);
 • Kanë/kanë pasur gjendje të caktuara shëndetësore (p.sh. anomali të zemrës, migrenë të rëndë, kancer gjiri, etj.).

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të keni një diskutim dhe konsultim të hapur dhe të sinqertë me gjinekologun ose mjekun tuaj të familjes.

A mund të përdor kontracepsionin oral nëse marr antibiotikë?

Në përgjithësi, antibiotikët nuk e zvogëlojnë efektivitetin e kontracepsionit oral nëse e merrni rregullisht dhe në mënyrë korrekte dhe nëse nuk shfaqen të vjella ose diarre. Por disa ilaçe ndikojnë në efektivitetin, ndaj duhet të informoni mjekun se jeni duke përdorur kontracepsion oral.

Në varësi të llojit të terapisë që merrni, mund t’ju duhet të përdorni kontracepsion shtesë (p.sh. prezervativë) për një kohë ose të zëvendësoni plotësisht metodën orale me një metodë tjetër kontracepsioni.

Në çdo rast, pyesni mjekun/gjinekologun tuaj për këshilla nëse jeni në pritje të operacionit, jeni të imobilizuar për një kohë të gjatë ose po planifikoni një fluturim të gjatë.

Para do kohe kam lindur. A mund të përdor kontracepsionin oral?

Zakonisht, mund të filloni të përdorni kontracepsionin oral 21 ditë pas lindjes nëse nuk ushqeni me gji. Nëse filloni në ditën e 21-të, do të mbroheni menjëherë nga mbetja shtatzënë. Nëse filloni pas ditës së 21-të, përdorni një formë tjetër kontracepsioni ose shmangni marrëdhëniet për shtatë ditët e para. Megjithatë, para se të vendosni për ndonjë gjë, është mirë që të konsultoheni me një mjek (gjinekolog).

A mund të ushqej me gji dhe të përdor kontracepsion oral?

Nëse jeni duke ushqyer me gji, rekomandohet të shmangni kontraceptivët oralë për 6 javët e para pas lindjes, sepse mund të keni më pak qumësht.

A mund të përdor kontracepsionin oral pas një aborti?

Po, por kur varet nga lloji i abortit.

Nëse bëhet fjalë për një abort kirurgjik, atëherë mund të filloni kontracepsionin oral menjëherë pas abortit, madje në të njëjtën ditë.
Nëse bëhet fjalë për abort medikamentoz (abort mjekësor), mund të filloni kontracepsionin oral pasi aborti të ketë përfunduar plotësisht. Duke vepruar kështu, merrni parasysh udhëzimet dhe informacionin mbi kontracepsionin që do t’ju jepet si pjesë e këshillimit pas abortit.

A mund ta përdor në kombinim me një kontraceptiv tjetër?

Sigurisht. Meqenëse nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, mund të përdoret lirisht në kombinim me prezervativ.

A mund të bëj seks në ditët kur bëj një pushim nga kontracepsioni oral?

Sigurisht. Nëse merrni kontraceptivë oralë rregullisht, mund të bëni seks në çdo kohë. Kontracepsioni oral parandalon vezoret të lëshojnë një vezë (një proces i quajtur ovulacion). Kur nuk ka ovulim, nuk ka vezë që mund të bie në kontakt me një spermatozoid dhe të fekondohet. Ju nuk mund të mbeteni shtatzënë pa këtë.

A mund ta marr këtë lloj kontracepsioni nëse jam i mitur?

Po, nëse keni një recetë nga një gjinekolog amë ose mjeku i familjes. Tek ne, nëse jeni i mitur, keni nevojë për pëlqimin e prindit/kujdestarit për t’u ekzaminuar nga gjinekologu. Ligjërisht, ju mund të zgjidhni një gjinekolog amë në moshën 12 vjeç, përsëri me pëlqimin e prindit/kujdestarit.

Përndryshe, nga pikëpamja mjekësore, ky lloj kontracepsioni mund të përdoret edhe nga të miturit.

Scroll to Top