Search
Kontracepsioni i disponueshëm

Çfarë është?
Një pilulë e marrë pas seksit të pambrojtur për të parandaluar shtatzëninë.
Njihet edhe si “pilula e ditës më pas”.

Si funksionon?
Bllokon lirimin e një veze (ovulacionin)

Si përdoret?
Duhet të merret jo më vonë se 72 orë pas seksit të pambrojtur, por është më efektiv nëse merret më herët.

Efikasiteti
95% efektivitet nëse merret brenda 24 orëve të para

Sa kushton?
Mesatarisht, nga 750 deri në 1600 denarë
*Nuk mbulohet nga sigurimi shëndetësor

Ku mund të merret?
Në farmaci është e mundur edhe pa recetë, por rekomandohet konsultimi me gjinekologun

Info Plus
Mund të përdoret nga gratë e çdo moshe dhe vajzat nën moshën 16 vjeç.
Nëse jeni tashmë shtatzënë, kontracepsioni urgjent nuk do të ketë efekt.
Edhe spiralja e bakrit mund të përdoret si kontracepsion urgjent.

Dëshiron të dish më shumë? Vazhdo të lexosh.
Nëse keni çfarëdo qoftë pyetje, na shkruani këtu.

Shkurtimisht

 • Duhet të pihet jo më vonë se 72 orë pas marrëdhënies seksuale të pambrojtur
 • Në dispozicion në Maqedoni
 • Kushton nga 750 deri në 1600 denarë
 • Nuk ka nevojë për recetë
 • Na mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Pyetjet e bëra më shpesh

Ndodh edhe ajo. Por nuk është fundi i botës.

Nëse e dini se prezervativi është grisur ose ka rrëshqitur gjatë marrëdhënies seksuale, ndërprisni marrëdhënien menjëherë dhe merrni një prezervativ të ri. Nëse pas marrëdhënies vëreni se prezervativi është grisur apo ka rrëshqitur, atëherë një mundësi është që partneri të telefonojë gjinekologun për këshilla dhe kontracepsion urgjent. Sa më shpejt të merret kontracepsioni urgjent, aq më efektiv do të jetë.

Është po aq e rëndësishme që të testoheni për infeksionet seksualisht të transmetueshme. Nëse ka nevojë, është mirë të filloni terapinë në të njëjtën kohë për të parandaluar probleme më serioze.

Nëse jeni pjesë e një grupi qytetarësh të përjashtuar nga shoqëria, mos ngurroni të caktoni një takim ose shkoni te Qendrat rinore “Dua të di” në Shkup për këshillim falas dhe konfidencial dhe testim për infeksione seksualisht të transmetueshme, si dhe kontracepsion falas.

Përndryshe, për të reduktuar rrezikun e grisjes, prezervativi duhet mbajtur larg nxehtësisë dhe dritës, nuk duhet mbajtur në portofol ose xhep pantallonash dhe nuk duhet të hapet me dhëmbë ose gërshërë. Kontrolloni gjithmonë datën e skadencës përpara përdorimit.

Kontracepsioni urgjent është një metodë rezervë e kontracepsionit që përdoret pas seksit të pambrojtur. Zakonisht përdoret për të shmangur një shtatzëni të paplanifikuar pas seksit të pambrojtur ose kur metoda e zgjedhur e kontracepsionit ka dështuar (p.sh. prezervativi ju ka rrëshqitur ose është grisur, ose keni harruar të merrni pilulën kontraceptive në kohë).

Kontracepsioni urgjent është një pilulë që duhet të merret jo më vonë se 72 orë pas marrëdhënies së pambrojtur. Sa më herët të merret, aq më efektiv është.

Është më efektiv në 24 orët e para pas seksit të pambrojtur (95%). Me rritjen e kohës nga marrja e pilulës, efektiviteti zvogëlohet (deri në 61% nëse merret deri në 72 orë pas marrëdhënies së pambrojtur). Kontracepsioni urgjent duhet të merret jo më vonë se 72 orë pas seksit të pambrojtur. Mund të jetë më pak efektiv nëse jeni mbi 80 kg.

Epo, po, disa:

 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme;
 • Mund ta merrni me recetë;
 • Mund të jetë më pak efektiv në gratë që peshojnë më shumë se 80 kg;
 • Ndonjëherë mund të ketë efekte anësore afatshkurtra si të përziera, probleme me stomakun, plogështi, dhimbje koke
  ose gjakderdhje të pakët gjenitale.

Deri më tani, nuk dihen efekte anësore afatgjata të kontracepsionit urgjent. Por ndonjëherë mund të shkaktojë të përziera, lodhje, marramendje ose dhimbje koke, ndjeshmëri të gjirit, diarre ose dhimbje në fund të barkut. Këto efekte duhet të zhduken brenda pak ditësh. Ju gjithashtu mund të keni gjakderdhje të pakët nga organet gjenitale para menstruacioneve tuaja të ardhshme, ose mund t’i merrni periodat më herët ose një javë më vonë. Në raste jashtëzakonisht të rralla, mund të shkaktojë të vjella.

Testet e deritanishme nuk tregojnë se fertiliteti juaj do të zvogëlohet në të ardhmen, as që përdorimi i përsëritur e zvogëlon efikasitetin ose e dëmton trupin.

Në çdo rast, medoemos shkoni te gjinekologu nëse menstruacionet e ardhshme janë më shumë se 5 ditë me vonesë ose janë jashtëzakonisht të pakta ose të shumta, ose keni dhimbje të forta në fund të barkut.

Jo. Fatkeqësisht, ka një tarifë për kontracepsionin urgjent, si për çdo kontracepsion tjetër të disponueshëm në vend.
Kontracepsioni urgjent është falas vetëm në qendrat rinore “Dua të di” në Shkup, dhe kjo vetëm nëse i përkisni një prej grupeve të qytetarëve të përjashtuar nga shoqëria.

Jo. Fatkeqësisht, në Maqedoni asnjë nga kontraceptivët modernë në dispozicion nuk është në listën pozitive të barnave.

Kontracepsioni urgjent mund të jetë i dobishëm në situata të papritura, por nuk është për përdorim të rregullt. Nga të gjithë kontraceptivët modernë, kontracepsioni urgjent duhet të jetë opsioni juaj i fundit. Me fjalë të tjera, rekomandohet të mos përdoret më shumë se një herë në vit.

Mund të përdoret nga gratë e çdo moshe. Këtu përfshihen edhe gratë që nuk mund të përdorin kontracepsion hormonal.
Mund të përdoret edhe nga vajzat nën moshën 16 vjeç.

Sipas disa studimeve, kontracepsioni urgjent është më pak efektiv tek vajzat dhe gratë që janë mbipeshë. Por kjo nuk duhet t’ju dekurajojë! Spiralja e bakrit mund të përdoret gjithashtu si kontracepsion urgjent dhe efektiviteti i tij nuk varet nga pesha e trupit.

Mënyra e vetme për t’u siguruar është të bëni një test shtatzënie 19 ditë pas seksit të pambrojtur. Vetëm jini të guximshëm!

Çdo kontracepsion urgjent që përmban levonorgestrel si një përbërës aktiv është i sigurt për ushqyerjen me gji. Në çdo rast, para se të filloni ta përdorni, mund të konsultoheni me gjinekologun amë ose mjekun tuaj të familjes.

Edhe pse mund të merrni kontracepsionin urgjent në një farmaci pa recetë, prapëseprapë rekomandohet konsultë me një gjinekolog.

Kur të shkoni te gjinekologu për një recetë, informojeni nëse jeni duke marrë ndonjë medikament: disa medikamente mund të zvogëlojnë efektivitetin e kontracepsionit urgjent, kështu që mund t’ju duhet t’ju përshkruhet një dozë tjetër. Nëse keni të vjella në tre orët e para pas marrjes, shkoni përsëri te gjinekologu për një dozë të re.

Konsultimi me një gjinekolog është gjithashtu i rëndësishëm për të diskutuar mbi përdorimin e mëtejshëm të një kontraceptivi që do t’ju përshtatet më së miri.

Kontracepsioni urgjent nuk është një metodë kontracepsioni afatgjatë, si p.sh. spiralja. Nëse nuk dëshironi të mbeteni shtatzënë në të ardhmen e afërt, këshillohet të përdorni lloje të tjera kontracepsioni. Ja se cilat metoda janë në dispozicion te ne në Maqedoni.

Kontracepsioni oral nuk ju mbron nga shtatzënia nëse harroni ta pini për më shumë se 12 orë. Nëse keni pasur seks të pambrojtur ditën që keni harruar ta merrni ose në 7 ditët e mëparshme, kërkoni këshilla nga gjinekologu i familjes – mund t’ju duhet të merrni kontracepsion urgjent. Pas kësaj, vazhdoni të merrni rregullisht kontraceptivin oral dhe në rast seksi përdorni mbrojtje shtesë (prezervativ).

Jo, kontracepsioni urgjent nuk është i dëmshëm për shëndetin dhe nuk shkakton infertilitet. Mund të ketë efekte anësore si marramendje, lodhje, të përziera, ndjeshmëri të gjirit, diarre etj., por të gjitha këto zakonisht largohen brenda pak ditësh.

Po, spiralja mund të përdoret ashtu si pilula e ditës më pas. Duhet të vendoset jo më vonë se 5 ditë pas seksit të pambrojtur/pasi kontraceptivi i përdorur ka dështuar. Klikoni këtu për më shumë informacion.

Po mundesh. Pilula kontraceptive emergjente përmban progesteron, një hormon që ka kundërindikacione minimale. Në çdo rast, si për çdo gjë tjetër që lidhet me shëndetin tuaj seksual dhe riprodhues, më së miri është që të konsultoheni me gjinekologun e familjes.

Po, me atë që rekomandohet një konsultë me një gjinekolog, i cili përveç se do t’ju japë një recetë, do të jetë në gjendje të përcaktojë dozën e saktë dhe të diskutojë me ju përdorimin e mëtejshëm të një kontraceptivi që do t’ju përshtatet më shumë.

Tek ne, nëse jeni e mitur, keni nevojë për pëlqimin e prindit/kujdestarit për t’u ekzaminuar nga gjinekologu. Ligjërisht, ju mund të zgjidhni një gjinekolog familjar në moshën 12 vjeç, përsëri me pëlqimin e prindit/kujdestarit.

Scroll to Top