Search
Kontracepsioni i disponueshëm

Çfarë është?
Një metodë e përhershme e kontracepsionit tek gratë me anë të së cilës vezëpërçuesit lidhen ose priten

Si funksionon?
Lëvizja e vezës nëpër vezëpërçuesit parandalohet mekanikisht, kështu që nuk mund të fekondohet.

Si kryhet?
Në mënyrë kirurgjikale, zakonisht zgjat 20 minuta

Efikasiteti
Mbi 99%

Ku mund të bëhet?
Në klinikat shtetërore nuk mund të bëhet me kërkesë, por vetëm gjatë një ndërhyrjeje tjetër ose pas lindjes. Mund të bëhet në spitale private sipas kërkesës.

Sa kushton?
Në spitalet shtetërore nuk ka pagesë nëse kryhet pas lindjes.
Privatisht kryhet në mënyrë laparoskopike dhe kushton nga 50 deri në 60 mijë denarë, pa llogaritur shpenzimet për ekzaminim dhe kujdes shtesë.

Info plus
Nuk ndikon në dëshirën seksuale apo menstruacionet

Dëshiron të dish më shumë? Vazhdo të lexosh.
Nëse keni çfarëdo qoftë pyetje, na shkruani këtu.

Shkurtimisht

 • Relativisht i disponueshëm
 • Mbi 99% efikasitet
 • Bëhet vetëm nga ndonjë gjinekolog
 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Pyetjet e bëra më shpesh

 • Metodë e përhershme (e pakthyeshme) e kontracepsionit;
 • Mbi 99% efektivitet në parandalimin e shtatzënisë;
 • Nuk ndikon në dëshirën seksuale apo aftësinë për të shijuar seksin;
 • Nuk ndikon në hormonet e as në menstruacionet.
 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, prandaj rekomandohet përdorimi i prezervativit;
 • Nuk është një procedurë e kthyeshme lehtë, duhet parë si një zgjidhje të përhershme;
 • Mund të jetë i pasuksesshëm dmth. vezëpërçuesit bashkohen përsëri dhe ju bëheni pjellorë, por kjo ndodh rrallë;
 • Nëse mbeteni shtatzënë pas operacionit, ekziston rreziku i shtatzënisë ektopike;
 • Ekziston një rrezik shumë i vogël i infeksionit.

Lidhja e tubave kryhet vetëm nga një gjinekolog. Mund të kryhet në mënyrë kirurgjikale ose laparoskopike. Shpesh, mund të bëhet edhe pas lindjes cezariane, vetëm me pëlqimin e pacientes. Në shumicën e rasteve, pacientja mund të shkojë në shtëpi të nesërmen, pasi anestezia kalon.

Në këtë mënyrë, veza nuk mund të lëvizë nëpër tubat fallopiane që lidhin vezoret me mitrën. Pra, spermatozoidet nuk mund ta arrijnë atë dhe ta fekondojnë. Pas operacionit, vezoret do të vazhdojnë të prodhojnë qeliza vezë, por ato do të absorbohen natyrshëm nga vetë trupi.

Jo, sepse bëhet me anestezi. Pas operacionit, është e zakonshme të përjetoni siklet të përkohshëm, dhimbje dhe ngërçe, por këto lehtësohen me ilaçe kundër dhimbjeve.

Sigurisht. Si me çdo operacion, konsultimi me një ekspert është i detyrueshëm. Është një metodë kontraceptive e përhershme, ndaj duhet të jeni absolutisht e sigurt se nuk dëshironi të keni fëmijë (më ose fare). Nëse keni një partner, do të ishte mirë të flisni para se të vendosni. Në çdo rast, ky operacion nuk kërkon pëlqimin e partnerit.

Për pothuajse çdo grua apo vajzë që është e sigurt se nuk dëshiron më të mbetet shtatzënë. Është një metodë kontraceptive e përhershme, ndaj duhet të jeni absolutisht e sigurt se nuk dëshironi të keni fëmijë (më ose fare).

Përndryshe, sterilizimi femëror mund të bëhet në cilëndo ditë të ciklit menstrual.
Para se të vendosni, informohuni edhe për spiralen. Është një tjetër metodë kontracepsioni afatgjatë e disponueshme në vendin tonë.

Sigurisht. Secili duhet të marrë vendimet e tij për trupin e tij, duke përfshirë shëndetin e tij seksual dhe riprodhues. Në çdo rast, para se të vendosni për ndonjë gjë, këshillohet të konsultoheni me gjinekologun tuaj.

Jo. Lidhja e vezëpërçuesve nuk ndikon në dëshirën seksuale ose në vetë aktin seksual.

Pushimi rekomandohet për javën e parë pas operacionit. Stafi shëndetësor do t’ju shpjegojë se si të kujdeseni për higjienën.
Rekomandohet që të mos kryeni marrëdhënie seksuale të paktën javën e parë pas operacionit.

Përndryshe, mund të keni gjakderdhje të lehtë vaginale. Derisa të ndalojë, përdorni peceta higjienike, jo tampona.
Ju gjithashtu mund të ndjeni dhimbje të ngjashme me menstruacionet, për të cilat mund të merrni një pilulë kundër dhimbjes.

Ju gjithashtu duhet të përdorni kontracepsion shtesë pas operacionit, deri në menstruacionet tuaja të para. Sterilizimi nuk ju mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, kështu që jeni të lirë të vazhdoni të përdorni prezervativ.

Nëse sterilizimi është kryer në mënyrë laparoskopike, zakonisht mund të ktheheni në punë 5 ditë pas operacionit. Për të shmangur komplikimet, nuk duhet të merreni me sport ose ngritje të rëndë për të paktën një javë pas operacionit.

Nëse është kryer në mënyrë kirurgjikale (laparotomi), atëherë periudha e rikuperimit të plotë zgjat rreth 3 muaj.

Sterilizimi nuk ndikon në libido apo në vetë marrëdhënien seksuale. Pra, mund të bëni seks sapo të ndiheni gati.

Në çdo rast, rekomandohet të mos e bëni këtë në javën e parë pas operacionit. Nëse dëshironi të mbroheni vetëm nga shtatzënia e paplanifikuar, përdorni kontracepsion shtesë deri në menstruacionet e para.

Një shtatzëni ektopike ndodh kur veza e fekonduar implantohet jashtë mitrës (p.sh. në tubin fallopian). Kjo është e rrezikshme sepse shtatzënia nuk mund të vazhdojë, kështu që mund të ndodhë gjakderdhje e brendshme.

Por sterilizimi nuk rrit rrezikun për diçka të tillë. Përkundrazi, nëse është i suksesshëm, e zvogëlon atë.

Scroll to Top