Search
Kontracepsioni i disponueshëm

Çfarë është?
Një metodë e përhershme e kontracepsionit tek meshkujt me anë të së cilës priten farëpërçuesit.

Si funksionon?
Parandalon që spermatozoidi të arrijë ejakulatin, për këtë arsye nuk është e mundur të mbeteni shtatzënë

Si kryhet?
Në mënyrë kirurgjikale dhe laparoskopike, zakonisht zgjat 15-20 minuta

Efikasiteti
Mbi 99%

Ku mund të bëhet?
Në disa spitale private

Sa kushton?
Kushton nga 60 deri në 110 mijë denarë (me gjithë shpenzimet për 1 ditë spitali)

Info plus
Nuk ndikon në dëshirën seksuale, mund të shkoni në shtëpi të njëjtën ditë

Dëshiron të dish më shumë? Vazhdo të lexosh.
Nëse keni çfarëdo qoftë pyetje, na shkruani këtu.

Shkurtimisht

 • Në dispozicion në Maqedoni
 • Mbi 99% efikasitet
 • Mbi 60 mijë denarë
 • Kryhet ekskluzivisht nga një profesionist (zakonisht një urolog)
 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Pyetjet e bëra më shpesh

 •  Metodë e përhershme (e pakthyeshme) e kontracepsionit;
 • Mbi 99% efektivitet në parandalimin e shtatzënisë;
 • Nuk ndikon në dëshirën seksuale apo aftësinë për të shijuar seksin;
 • Nuk ka pothuajse asnjë efekt negativ shëndetësor;
 • Paraqet një alternativë më të thjeshtë dhe më të sigurt për sterilizimin femëror.
 • Nuk është një procedurë e kthyeshme lehtë, duhet parë si një zgjidhje të përhershme;
 • Për të shmangur një shtatzëni të paplanifikuar, duhet të përdorni edhe kontracepsion pas operacionit (derisa të konfirmohet se lëngu seminal nuk përmban më spermë);
 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, prandaj rekomandohet përdorimi i prezervativit;
 • Ekziston një rrezik shumë i vogël i infeksionit;
 • Pas operacionit, skrotumi (qesja që strehon testikujt) mund të jetë e fryrë, e ndjeshme ose e dhimbshme.

Sigurisht. Si për çdo operacion, konsultimi me një specialist (urolog) është i detyrueshëm. Gjatë konsultimit do të përcaktohet nëse ka nevojë për ndonjë analizë paraprake.

Vazektomia është një procedurë e shpejtë dhe relativisht pa dhimbje, e kryer nga një profesionist në një institucion shëndetësor.

Zakonisht kryhet me anestezi lokale (pacienti është zgjuar, por nuk ndjen dhimbje). Duhen 15-20 minuta. Në shumicën e rasteve, pacienti shkon në shtëpi në të njëjtën ditë.

Vazektomia mund të kryhet në mënyrë kirurgjikale dhe laparoskopike. Pas operacionit, bëhen dy teste në lëngun seminal për të konfirmuar që ai nuk përmban spermë.

Rekomandohet pushim për 24 orët e para pas operacionit. Rekomandohet të shmangni sportin apo seksin në javën e parë.

Për disa ditë pas operacionit, është normale të ndjeni siklet të lehtë dhe skrotumi (qeset ku ndodhen testikujt) të jetë i fryrë ose më i ndjeshëm. Ju mund të merrni pilula kundër dhimbjes. Nëse ndjeni dhimbje edhe pas marrjes së pilulave, konsultohuni me mjekun tuaj.

Mund të ndodhë që të ketë gjak në spermë herët e para kur derdhni – nuk ka nevojë për panik, kjo është krejtësisht normale.

Jo. Vazektomia nuk ndikon në dëshirën seksuale apo aftësinë për të shijuar seksin. As nuk ndikon në nivelet e testosteronit apo karakteristikat e seksit mashkullor.

Ereksioni dhe ejakulimi janë ende një pjesë integrale e përvojës seksuale. I vetmi ndryshim është se ejakulati (lëngu farës që del nga penisi gjatë derdhjes) nuk përmban më spermë që mund të fekondojë vezën e një gruaje (dmth. të çojë në shtatzëni). Testikujt ende prodhojnë spermë, por ajo absorbohet nga trupi pa asnjë pasojë negative.

Nuk duhet të keni marrëdhënie seksuale 7 ditët e para pas operacionit.
Përndryshe, do t’ju duhet të përdorni kontracepsion për të paktën 8-12 javë pas operacionit, domethënë derisa të konfirmohet se lëngu seminal nuk përmban më spermë.

Ju duhet të përdorni kontracepsion (p.sh. prezervativë) për të paktën 8-12 javë pas operacionit pasi testikujt do të vazhdojnë të prodhojnë spermë. Kjo spermë ruhet në farëpërçuesit që çojnë në penis. Nëse dëshironi të mbroheni vetëm nga një shtatzëni e paplanifikuar, duhet të vazhdoni të përdorni kontracepsion derisa të konfirmohet se lëngu seminal nuk përmban më spermë (zakonisht në 3 muajt e parë).

Përndryshe, vazektomia nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, prandaj rekomandohet përdorimi i prezervativit.

Në ditët e para pas operacionit rekomandohet të vishni të brendshme të ngushta në zonën gjenitale, si mbështetje për skrotumin. Kjo gjithashtu do të lehtësojë çdo shqetësim ose ënjtje të mundshme. Ndryshoni të brendshmet çdo ditë.

Ju duhet të jeni në gjendje të bëni një banjë ose dush pa problem. Fshijeni butësisht dhe tërësisht zonën gjenitale me leckë.
Për më shumë udhëzime, konsultohuni me mjekun tuaj.

Zakonisht, mund të ktheheni 1-2 ditë pas operacionit. Për të shmangur komplikimet, nuk duhet të merreni me sport ose ngritje të rëndë për të paktën një javë pas operacionit.

Rreth 3 muaj pas operacionit, lëngu seminal testohet për të parë nëse përmban spermë. Vazektomia konsiderohet e suksesshme kur konfirmohet se nuk ka spermë në lëngun seminal. Ndonjëherë duhen bërë 2 teste. Derisa të konfirmohet kjo, është e detyrueshme përdorimi i kontracepsionit sepse ekziston ende rreziku i shtatzënisë.

Scroll to Top