Search

moderna kontracepcija al

Diafragma 

Çfarë është?Membranë mbuluese e lakuar e bërë nga silikoni i hollë i butë Si funksionon?Ajo mbulon qafën e mitrës, prandaj spermatozoidet nuk mund të arrijnë deri në qelizën vezë dhe ta fekondojnë atë Si përdoret?Vendoset në vaginë para marrëdhënies seksuale, mundet edhe disa orë më herët. Pas marrëdhënies seksuale, duhet të lihet në vaginë për …

Diafragma  Read More »

Unaza vaginale

Çfarë është?Një unazë e vogël dhe e butë plastike që futet në vaginë Si funksionon?Duke çliruar gradualisht estrogjen dhe progesteron, parandalon shtatzëninë duke parandaluar lirimin e qelizës vezë dhe bën trashjen e mukusit të qafës së mitrës që e bën të vështirë lëvizjen e spermatozoideve Si përdoret?Vendoset në vaginë në cilëndo ditë të ciklit menstrual, …

Unaza vaginale Read More »

Injeksione kontraceptive

Çfarë janë?Injeksione që përmbajnë një formë artificiale të një ose më shumë hormoneve; më të përdorurat janë ato që përmbajnë gestagen, ndërsa injeksionet e kombinuara (estrogjen dhe gestagen) përdoren më rrallë Si funksionon?Parandalojnë çlirimin e qelizës vezë (ovulacionin) Si përdoret?Ato merren në muskujt e vitheve, nën lëkurë ose në pjesën e sipërme të krahut, një …

Injeksione kontraceptive Read More »

Ngjitësi (flasteri) kontraceptiv

Çfarë është?Një ngjitës i vogël që lëshon hormone në trup përmes lëkurës Si funksionon?Duke çliruar hormonet estrogjen dhe progesteron, parandalon lirimin e qelizës vezë (ovulimin) dhe trash mukozën e qafës së mitrës, gjë që e bën të vështirë lëvizjen e spermatozoideve Si përdoret?Aplikohet direkt në lëkurë të pastër dhe të thatë, pa shumë qime. Një …

Ngjitësi (flasteri) kontraceptiv Read More »

Implanti

Çfarë është?Një kapsulë ose shkop i vogël që vendoset në pjesën e sipërme të krahut, nën lëkurë Si funksionon?Ai lëshon vazhdimisht përqendrime të vogla të hormonit progesteron, i cili trash mukozën e qafës së mitrës dhe pengon lirimin e qelizës vezë, kështu që fekondimi i saj nuk mund të ndodhë Si përdoret?Vendoset nga një mjek …

Implanti Read More »

Prezervativi femëror

Çfarë është?Shtresë elastike e bërë nga lateks artificial i butë dhe shumë i hollë (gomë); njihet edhe si femidom Si funksionon?Mekanikisht parandalon që spermatozoidet të arrijnë qelizën vezë dhe ta fekondojnë atë Si përdoret?Vendoset brenda vaginës, para fillimit të marrëdhënies seksuale Efikasiteti95% efektiv kur përdoret në mënyrë të drejtë dhe gjatë çdo marrëdhënie seksuale Ku …

Prezervativi femëror Read More »

Vazektomi (sterilizimi mashkullor)

Çfarë është?Një metodë e përhershme e kontracepsionit tek meshkujt me anë të së cilës priten farëpërçuesit. Si funksionon?Parandalon që spermatozoidi të arrijë ejakulatin, për këtë arsye nuk është e mundur të mbeteni shtatzënë Si kryhet?Në mënyrë kirurgjikale dhe laparoskopike, zakonisht zgjat 15-20 minuta EfikasitetiMbi 99% Ku mund të bëhet?Në disa spitale private Sa kushton?Kushton nga …

Vazektomi (sterilizimi mashkullor) Read More »

Sterilizimi femëror

Çfarë është?Një metodë e përhershme e kontracepsionit tek gratë me anë të së cilës vezëpërçuesit lidhen ose priten Si funksionon?Lëvizja e vezës nëpër vezëpërçuesit parandalohet mekanikisht, kështu që nuk mund të fekondohet. Si kryhet?Në mënyrë kirurgjikale, zakonisht zgjat 20 minuta EfikasitetiMbi 99% Ku mund të bëhet?Në klinikat shtetërore nuk mund të bëhet me kërkesë, por …

Sterilizimi femëror Read More »

Kontracepsioni urgjent

Çfarë është?Një pilulë e marrë pas seksit të pambrojtur për të parandaluar shtatzëninë.Njihet edhe si “pilula e ditës më pas”. Si funksionon?Bllokon lirimin e një veze (ovulacionin) Si përdoret?Duhet të merret jo më vonë se 72 orë pas seksit të pambrojtur, por është më efektiv nëse merret më herët. Efikasiteti95% efektivitet nëse merret brenda 24 …

Kontracepsioni urgjent Read More »

Scroll to Top