Search
Kontracepsioni modern

Çfarë është?
Një kapsulë ose shkop i vogël që vendoset në pjesën e sipërme të krahut, nën lëkurë

Si funksionon?
Ai lëshon vazhdimisht përqendrime të vogla të hormonit progesteron, i cili trash mukozën e qafës së mitrës dhe pengon lirimin e qelizës vezë, kështu që fekondimi i saj nuk mund të ndodhë

Si përdoret?
Vendoset nga një mjek ose një tjetër punëtor shëndetësor

Efikasiteti
Mbi 99%

Ku mund të merret?
Nuk disponohet në Maqedoni

Info plus
Nuk përmban estrogjen
Mund të përdoret për 3-5 vjet (në varësi të prodhuesit)

Dëshiron të dish më shumë? Vazhdo të lexosh.
Nëse keni çfarëdo qoftë pyetje, na shkruani këtu.

Shkurtimisht

 • Nuk disponohet në Maqedoni
 • Mbi 99% efikasitet
 • Vendoset vetëm nga një mjek
 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Pyetjet e bëra më shpesh

 • Mund të përdoret për të paktën 3 vjet;
 • Lejon spontanitet gjatë aktit seksual;
 • Mund ta përdorni nëse kontracepsioni hormonal i bazuar në estrogjen nuk ju përshtatet;
 • Mund të përdoret menjëherë pas lindjes ose pas një aborti;
 • I sigurt për t’u përdorur gjatë ushqyerjes me gji;
 • Mund të zvogëlojë gjakderdhjen menstruale dhe të zvogëlojë dhimbjen menstruale;
 • Fertiliteti kthehet menjëherë pas heqjes.
 • Menstruacionet mund të bëhen të parregullta ose të ndalojnë fare;
 • Mund të ndodhin akne, dhimbje koke, të përziera, ndjeshmëri të gjoksit ose ndryshime të humorit (disponimit);
 • Disa ilaçe mund të zvogëlojnë efektivitetin e tij;
 • Nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, ndaj preferohet të përdoret me një prezervativ;
 • Nuk rekomandohet nëse keni gjakderdhje me origjinë të panjohur ndërmjet dy periodave ose pas seksit;
 • Nuk rekomandohet kur keni/keni pasur gjendje të caktuara shëndetësore (kardiovaskulare ose të lidhura me mëlçinë);
 • Është jashtëzakonisht e rrallë që vendi i implantit të infektohet, i cili trajtohet me një antibiotik.

Në çdo kohë gjatë ciklit tuaj menstrual, për sa kohë që nuk jeni shtatzënë.

Nëse implanti vendoset në 5 ditët e para të ciklit menstrual, mbron menjëherë nga shtatzënia. Nëse futet në një periudhë tjetër të ciklit, duhet të përdoret në kombinim me kontracepsionin shtesë (p.sh. prezervativ) gjatë shtatë ditëve të para.

Të dyja procedurat kryhen nga një profesionist duke përdorur anestezi lokale. Në shumicën e rasteve, në vendin ku vendoset ndihet vetëm një dhimbje e lehtë, e cila kalon shpejt – njësoj si kur marrim një injeksion.

Implanti vendoset gjithmonë në dorën që përdoret më pak (p.sh. në dorën e majtë, nëse dorën e djathtë e keni dominante). Vetë konfigurimi zgjat disa minuta. Në fillim, pjesa e krahut ku është vendosur implanti mund të jetë e ndjeshme dhe të fryhet. Kjo është normale dhe kalon shpejt.

Heqja e implantit zgjat pak më shumë se vendosja. Pas nxjerrjes, një implant i ri mund të vendoset menjëherë në të njëjtin vend.
Nëse nuk vendoset një implant i ri, duhet pasur parasysh që fertiliteti kthehet menjëherë pas kësaj.

Jo, implanti nuk është një pajisje elektronike. Është bërë prej plastike që nuk mund të shpërbëhet në trup.

Shumë e rrallë. Në çdo rast, mund të kontrollohet nëse është në vend me prekje. Nëse nuk është aty ku është vendosur, duhet të shkoni menjëherë te mjeku.

Scroll to Top